Morgan Riks 2013

Isaksbo gård Avesta


1-4 augusti

Näsuddens Stuteri gjorde ett fantastiskt Riks även i år!Våra gamla avelshingstar visade vart skåpet ska stå, och deras avkommor; våra uppfödningar gick från klarhet till klarhet! Vi är stolta så det knakar över allihop, och framför allt så är vi så glada och tacksamma över att våra hästars nya människor är så duktiga och tar så väl hand om dom.

I utställningsringen började det redan i första klassen, när vår Junior’s enda renrasiga avkomma tillsammans med Näsuddens Jolly Heart blev
Bästa 1åriga hingst och Bästa Unghingst – Donnie Darko, ägare Petra Danielsson


Bästa 1 års sto blev Näsuddens PussyCat, ägare Tina Smedberg
Bästa 1 års valack och Reserv Bästa Ungvalack blev Näsuddens PlayBoy
Bästa 2 års sto blev Näsuddens One Last Candy

Näsuddens PussyCat tv, Näsuddens PlaBoy i mitten och Näsuddens One Last Candy th

Och det bara fortsatte…Bästa 3 års sto blev Näsuddens Nightwish,
som precis bytt ägare och flyttar till familjen Lidmer utanför Göteborg.


Bästa Ungsto blev Näsuddens One Last Candy med Nightwish som Reserv,
vilket gjorde att vi redan här hade två hästar som skulle vidare till BIS/R-BIS uttagningen på lördagen.

Näsuddens Nightwish tv, Näsuddens One Last Candy th.Stoklassen på det här Rikset var historisk. 19 högklassiga ston i samma ring.

Klassen vanns av Signahls MariBelle och vi gratulerar Signahls Morgans till ett fantastiskt vackert sto.
MariBelle hade också ett mycket fint stoföl vid sidan som blev Bästa föl.

På 2a plats i denna magnifika stoklass kom Näsuddens Lucy in the Sky, ägare Mikaela Söderberg.
Även Lucy har ett föl vid sidan som belönades med 48 p och Klass 1.
Två fölston i topp alltså! Även det historiskt och något som ger gott hopp för rasens framtid!

Sju placeringar delades ut i denna makalösa stoklass, och på 4e plats kom Näsuddens MayBelle som är fyra år gammal och även erhöll diplom och 40p av den svenska domaren. Ägare till vackra Bella är Marie Jönsson.
Den sista rosetten delades ut till vårt nytillskott på Näsudden; det 19 åriga avelsstoet Tronshagens Winnie, som även hon erhöll 40 p av den svenska domaren.

Sedan var det pojkarnas tur, först ut var valackerna och även denna klass var historiskt stor; 13 stycken vackra pojkar visades varav fem placerades.

På första plats placerades Tullesbo Cruzado Corell, och vi gratulerar både uppfödaren Tullesbo Morgans och ägaren Anne Söderström till en fantastisk morgankille som är en superfin representant för vår ras.

På 2a plats kom 2011 års avelshingst på Näsudden; Näsuddens King of Spades 32, ägare Ankie HöglundPå 3e plats kom King of Spades far; Red Commander 22 som vi importerade från Tyskland som 1åring och som verkade i aveln på Näsudden i fem år innan han kastrerades och började en ny karriär som tävlingshäst hos Ann Viktorsdotter
På 4e plats kom vår gamle älskade Näsuddens Twilight Time, vårt första morgansto Violettas 16e och sista föl, och även han använd i aveln på Näsudden, han är pappa till flera av våra duktiga tävlingsponnyer.
Också han ägs och tävlas nu av sin matte Ann Viktorsdotter. På 5e plats placerade domaren vår fyraåring Näsuddens MMIX L’Amore.
Summa sumarum – fyra av fem Näsuddare i topp! Helt fantastiskt i den klassen av mycket bra hästar.

Hingstklassen var inte lika stor, men kvalitén på de fem hingstar som visades var mycket hög och därför är vi otroligt stolta över vår uppfödning Näsuddens Miracle Mike 34, som endast 4 år gammal placerades på 2a plats efter fantastiska Marvin 31!

Mike fick 41 p av den svenska domaren, vilket blev dagens högsta exteriörpoäng .
Stolt och lycklig ägare till denna fantastiska lilla häst är Minna Korpilahti, Västerås.
Och vi som är lika stolta och glada uppfödare, inser att vi gav den här killen helt rätt namn; Miracle Mike gjorde superprestationer under dagarna fyra.
Mike AB premierades med 40 p och fullgjorda bruksprov redan i våras, men fick här tillfälle att ytterligare höja sina bruksprovspoäng i och med sitt fina resultat på löshoppningen; 9 -9 blev betyget och han utsågs därmed både till Bästa 4a åring och Bästa Hingst av domare Uno Boman.
Sedan fortsatte lille Mirakel-Micke i samma stil hela helgen, han deltog både i ridklasser och körklasser med matte Minna, och deras sammanlagda resultat gav slutligen en mycket välförtjänt 3e placering i den åtråvärda MSHA Trophyn för Bästa allroundhäst

Duktiga "Mirakel-Micke" fixar allt! Skötte dessutom den ärofyllda uppgiften som fanbärarhäst, alldeles galant!

Till Bästa vuxen utsågs Signahl’s MariBelle med Näsuddens Lucy in the Sky som Reserv. Och i och med det, tre Näsuddare vidare till BIS uttagningen på lördagen!
Ännu en historisk tilldragelse under detta JubileumsRiks, fyra ston, varav två med föl vid sidan som kämpar om Best in Showtiteln!
Och det blev till slut också fölstona som avgick med segern; Signahl’s MariBelle blir BIS och Näsuddens Lucy in the Sky blir Reserv BIS!

Signahls Maribelle i det vackra BIS-täcket tv, och Näsuddens Lucy in the Sky th


Näsuddens King of Spades med matte Ankie Höglund var också med i hetluften i tävlingsklasserna.

Och det gick ju så bra det bara kunde; Ankie och "Kos" kammade hem segern i Sport Morgan Trophyn för andra året i rad Som grädde på moset utsågs Näsuddens King of Spades till Bästa Avelshingst tack vare sina avkommor Näsuddens Pizzicato Peso, PlayBoy och PussyCat

För mej som uppfödare var nog ändå detta års höjdpunkt att få se mina två gamla hingstar (numera valacker) Red Commander och Näsuddens Twiligth Time.
Båda två visades snyggt och skickligt av ägaren Ann Viktorsdotter och hennes medryttare Viktoria Edh.
Och jag erkänner villigt att tårarna rann, när jag efter dressyrklasserna fick glädjen att se Red Commander på 1a plats (LC:1 70,56%) och min älskade gamla ”Besten” på 2:a plats (LA:1, 70,26%).
Och inte blev det sämre i klassen efter där pappa Commander fick en BlåGul rosett(LA:3 71.97%) och sonen King of Spades fick en Blå (LA:3, 67,00%).
Commander vann också tömkörningen för vuxna hästar, både han och Twilight Time hoppade med den äran; en 3e respektive 2a placering blev det där, vilket tillsammans med övriga placeringar under helgen placerade Näsuddens Twilight Time på en hedrande 3e plats och Red Commander fick en 5e placering i Sport Morgan Trophyn; tre Näsuddare av fem placerade i den Trophyn alltså, helt makalöst bra jobbat av både ryttare och hästar!


Näsuddens Twilight Time tv. och Red Commander th.

Två andra Näsuddare som också gjorde gammelmatte stolt och varm i hjärtat var Näsuddens Monashee och Näsuddens Jolly Heart. Två debutanter i Riks-sammanhang, båda två skötte sej exemplariskt och deltog med den äran i flera tävlingsklasser med sina ägare Marie Jönsson respektive Petra Danielsson. Utanför prispallen i just i år, men det är bara en tidsfråga innan vi får se rosetterna trilla in där också! Två så duktiga unga hästar med så engagerade och duktiga ägare, tack för er fantastiska insats!

Näsuddens Monashee tv. och Näsuddens Jolly Heart th.


Mina egna tävlingsprestationer var kanske inte så mycket att skryta med i år, jag var ju tävlingsledare för JubileumsRikset, och hade fokus mer på att få hela det arrangemanget att fungera, mina hästar fick faktiskt komma i andra hand i år.
Icke desto mindre knep vi en 3e plats i Trailen, jag och gamla Tronshagens Winnie, och Näsuddens One Last Candy skötte sej så pass bra att det blev en Blå rosett i Trail in Hand. Detta plus att hon blev Bästa 2årssto på löshopningen gjorde att vi fick ta med oss SMHF Trophy till Bästa Unghäst Allround hem igen! Näsuddens MMIX L'Amore skötte tävlingsdebuten riktigt bra, och passade på att förbättra sina siffror på gångartsprovet riktigt duktigt, så matte är mer än nöjd. Vänta bara till nästa år, då ska vi vara med och slåss på riktigt!Mer bilder!

Vi tackar fotograferna Jessica Elofsson, Caroline Cronsell, Melissa Lindholm, Emely Lönnberg Vicky Beckman och Sara Alvrud för alla fina bilder på våra hästar!

Paraden som inledde Jubileumscermonien på lördagen!!Några av Vipparna!!


Ask Hyldegaard och Marvin 31 världsrekordhållare i Dummie Tying!


Celina Estrada och Black Shadow 35 hoppar 1.40m!


Tina Brodén och Amberfields Dun Heartbreakin' i en vacker kür!


Årets höjdpunkt är över, vi ses nästa år igen!