Going On!

Här kan du läsa vad vi har för oss om dagarna!


2013-08-26

Nightwish har flyttat hemifrån!Vår vackra treåring Näsuddens Nightwish har nu flyttat till sitt nya hem hos familjen Lidmer utanför Göteborg.Vi fick en liten semestertripp i ett strålande sensommarväder och en trevlig kväll med god mat hos Gunnar och AnnSofie. "Nickan" tog både resan dit och hopsläppet med de nya kompisarna med ro. Vackra hagar med massor av gräs, det känndes inte särskilt svårt att lämna henne där. Nightwish kommer att få det jättebra här, ett nytt fint stall att bo i, flera nya morgankompisar och en matte och husse som gillar det här med körning... Vi önskar er allihop lycka till i framtiden, och hoppas att ni får stor glädje av varandra! Självklart kommer det att kännas lite tomt här hemma utan lilla Nickan, men vi träffas säkert snart igen på ett Riks eller så i framtiden!

Ett Lite lustigtsammanträffande, och lite som ett "ödets fingervisning" var det också, när vi upptäckte att vi för flera år sedan, hämtade hem en annan av våra älskade morganhästar alldeles i granngården, Ryggadals Country Girl föddes där och flyttade till oss, och nu har en Näsuddare flyttat dit!2013-08-10

Årets uppfödare 2012!På årets Riksutställning i Avesta var det stundom väldigt högtidligt. Inte minst under själva Jubileumshögtiden på lördagen, när bland annat priset för Årets Uppfödare delades ut. Förra årets pristagare; Haga Morgans, utsåg till 2012 års Morganhäst Uppfödare - Thorell's Morgans i Blåsmark, Piteå! Motiveringen löd;
På ett beundransvärt och respektingivande sätt.
Med en viljekraft och tycks det, en aldrig sinande glöd,
har familjenThorell under många år visat Morganhästens bredd och förmåga, samt tilltalande yttre skönhet och god exteriör.
Något vi alla Morganvänner känner stor tacksamhet över.
En utmärkt grund för ett gott avelsarbete.
Priset till Årets Uppfödare instiftades till minnet av vårt första morgansto, Elitpremierade Wales Farm Sue 02, Violetta, och delades ut för första gången i fjol. Tanken är nu att årets vinnare själv skall utse en egen vinnare till nästa år, och överlämna priset till denne tillsammans med en motivering om varför, på nästa årsMorganRiks. Tavlan som utgör själva vandringspriset är målad av Jan Erik Pettersson, Avesta. Vi gratulerar naturligtvis Familjen Thorell å det varmaste och tycker att Haga Morgans valde en mycket värdig pristagare!


2013-08-05

En sammanfattning får det helt enkelt bli!Ja, det nya året kom, och inte blev det mer tid över för det! När man halkar efter i planeringen på den här gården, ja då tar det uppenbarligen ett tag att komma i kapp! Nu har vi dock haft en fantastiskt skön sommar, vilket gjort en hel del för att förbättra humöret och gett oss lite ork och lust tillbaka! Och nu har det gått ganska exakt ett år sedan vi uppdaterade hemsidan sist, så nu verkade det vara dags!
Nu var ju inte det heller gjort i en handvändning, det hinner ju hända hur mycket som helst på ett år, nya hästar föds, andra hittar nya hem och däremellan är vi ju ute på lite äventyr ibland!
Ingen idé alltså, att tro att man ska kunna berätta allt som hänt sedan sist, då hinner det nog gå ett år till innan jag blir klar, så här kommer ett snabb-reportage om det gångna året!

Vinter på Näsudden


Vintern blev lång, mörk, kall, blåsig och snörik. Men med 18 boxar att mocka varje dag, håller man åtminstone värmen..
Däremot kan man hålla sej för skratt när vattnet fryser. Krånglet med vattnet började redan i höstas, och blev bara värre under vintern. Till slut blev vi tvugna att dra en ny slang ovanpå isen, och försöka ha vatten rinnande hela tiden så att det inte skulle frysa. Vilket det ju naturligtvis gjorde ändå.


Tränade hästar


gjorde vi i alla fall så mycket och ofta vi orkade. De tre unghingstarna MMIX, Moreno och Magnum låg högst på prioritetslistan, eftersom vi hade som mål att åka på avelsvärdering i april. Anneli investerade i en säkerhetsväst, och började till och med använda den. Bara tanken på hur den redan jobbiga tillvaron skulle bli med några brutna revben eller något ännu värre, efter en ofrivillig avsittning från någon av de unga herrarna, var motivering nog.
De rara pojkarna skötte sej emellertid för det mesta alldeles exemplariskt, så någon direkt avsittning blev det inte, även om MMIX trillade med öronen före i en djup snödriva en gång!

Sjukdom och elände

kunde man ju gärna klara sej utan, när livet är jobbigt nog ändå. Att vår älskade Breakie legat i riskzonen för att vara en sk EMS häst, det har vi länge befarat. Nu fick vi det med all oönskad tydlighet bekräftat. Vi gav Breakie lite ledigt efter jul, när unghingstarna började ta ordentligt med tid. Det gick ett par tre veckor, sedan drabbades Hjärte-hästen av ett ordentligt fånganfall. Strikt diet, långvarig boxvila och inget bete på hela sommaren. Breakie är nu symtomfri, avsevärt smalare och förhoppningsvis dräktig. Vi satsar på att fullfölja inkörningen ordentligt, för att på det viset kunna motionera henne ordentligt utan att belasta fötterna för mycket i fortsättningen. Förhoppningsvis kan vi med omsorgsfull vård få behålla vår älskade Breakie i många år till.

Avelsvärderingen


Om den skulle jag kunna skriva spaltmeter. Men väljer att bara tala om att pojkarna skötte sej FANTASTISKT hela högen! Näsuddens Magnum Classic kom hem med en B-rosett och 41 p på exteriören, och vår uppfödning Näsuddens Miracle Mike blev AB premierad med 40 poäng och fullgjorda godkända bruksprov! Superduktig häst med en lika duktig matte; Minna Korpilathi, stort Grattis till oss allihop, gammelmatte är mycket stolt över er!
Mest nöjd var jag dock över att få bekräftat att vinterns mål med hingstarnas utbildning fullföljts, alla tre visades ridna och skötte sej som sagt med bravur! Dessutom var jag både stolt och nöjd med mina duktiga medhjälpare Tina Smedberg, Sara Lönnberg, Pia Johansson och Madelene BobergJonsson, utan er hade det inte varit möjligt att åka med tre hingstar på en gång! Stort tack till er!

Föl!


Fyra färglada fölisar föddes det i år! Tre pojkar och en tjej! Pepper fick en kille som ska heta Qeep, Funny fick en QuizKid, Lill-Kimmen en Quartermaster och Milli en isabelltjej som får heta QuicksSilver! Pappa till alla barnen är Hmstd Captains Cream Soda 30, som vi hade till låns förra året. Alla fölningar gick bra, och även om det aldrig höll på att bli vår på riktigt nån gång, det var så eländigt ibland att vi fick använda ridhuset till dom små. Så blev det till slut ändå grönt i hagarna och dags för årets föl-race!Näsudden Dagen den 18 maj


Egentligen var det inte läge att ge sej på att arrangera någonting i år. Men med ett stundande JubileumsRiks i Avesta, ville vi gärna göra vad vi kunde för att hjälpa till att göra reklam för det evenemanget i synnerhet och rasen i allmänhet. Det blev stressigt och kanske inte så väl förberett som jag hade velat, men trots allt så blev det en riktigt lyckad tillställning! Vädret var ganska skapligt, det kom riktigt mycket folk, till och med TV var ute och gjorde reportage! Och roligt hade vi förstås, nästa gång hoppas vi att vi att vi är lite mer ikapp med allt arbete innan, så vi kan göra det ändå bättre och roligare!

Arbete!


Ja, det är vad somrarna på Näsudden innebär! Tre hingstar på gården gör hag-logistiken besvärlig, träning för årets Riks pågår hela tiden, plus att vi har stor del i själva arrangemanget i år, eftersom vi bor så nära. Gräs som ska skördas, djur som ska ut på beten över hela bygden, stall som skall tvättas, skog som ska planteras, ja det tar aldrig slut.. Som tur är ställer dotter Tina och hennes Jörgen upp och kommer hem en månad när det är som mest att göra, och under några veckor har jag glädjen av att få ha Madelene Boberg Jonsson här som hjälp med hästarna. Och, sakta, sakta börjar jag känna mej som människa igen. Solen och värmen gör underverk för både kropp och själ, det var då för väl att vi fick en bra sommar trots allt!
Och trots allt slit och släp, så hinner till och med Hans och jag med lite förlustersel allt emellanåt! Vi har hunnit fira en 60åring med ett besök på Göta Lejon där vi såg den fantastiska musicalen Jesus Christ Superstar, vi har varit på examensbal i Uppsala som stolta föräldrar till vår duktiga dotter som blivit Lanskapsutvecklings Agronom, och vi har varit på räk kryssning en vacker kväll på Hjälmare kanal.
Men framför allt får vi nya krafter av de fina stunderna i vår vardag, med djuren och naturen,här på vårt vackra Näsudden.

Morgan Riks 2013!


Vårt fantastiska Jubileums Riks förtjänar ett eget kapitel, så vill ni läsa mer om det kan ni göra det här!


Om ni har kämpat er igenom allt det här, och är lite nyfikna på att läsa om hur vi överlevde slutet på förra året, så finns en Tillbakablick under 2012 också!