Näsuddens Stuteri

Uppfödning av morganhästar och tävlingsponnyer

Näsuddens Lucy in the Sky, Reserv BIS Riks 2013!

Välkommen till Näsuddens stuteris hemsida!

Här kan du läsa om oss, vår gård och alla våra hästar!

Läs allt om Näsuddarna på Riks här! Vi har flera härliga Morgans till salu, läs mer om dom här!!I början av 1980-talet fick vi för första gången stifta bekantskap med den Amerikanska Morganhästen.
Americas First Breed – The Horse That Chooses You - klev in i våra hjärtan för att stanna.


En ögonblicklig förälskelse och fascination övergick väldigt fort till en livslång kärlek och hängivenhet till denna enastående hästras.
Vi köpte vårt första avelssto 1984, och 1985 föddes vårt första föl – Näsuddens Key to my Heart.Sedan dess har åtskilliga morgan föl fötts och vuxit upp på vår vackra gård i Bergslagen, och vår kärlek till dessa speciella hästar har bara vuxit sig starkare genom åren. Vi upphör aldrig att förvånas över deras förunderliga temperament och njuter dagligen av den inre och yttre skönhet som just dom här hästarna besitter.Här på vår hemsida vill vi försöka förmedla vad det är som vi tycker är så fantastiskt med just Morganhästen, och därmed självklart ge fler människor chansen att lära känna denna speciella häst.
Vi kan kanske också dela med oss lite av våra erfarenheter från nära 30 års avelsarbete, och uttrycka den kärlek och respekt vi känner för dessa våra fyrbenta vänner.

På den vackraste platsen på jorden, föder vi upp dom underbaraste hästarna i världen! Ganska kaxigt va!? Ta en titt på dessa sidor så får du se! Tror du oss ändå inte så är du hjärtligt välkommen att hälsa på!


"Get morganized!!"

Morganhästen är en liten häst med stor kapacitet. Prestation har funnits med i bilden ända sedan rasen i början på 1800talet grundades av den lilla hingsten Figure som blev så uppmärksammad och berömd eftersom han var både snabbare och starkare än de flesta andra hästar. Även på den tiden utgjordes konkurrensen av större hästar som förmodades vara fysiskt överlägsna. Men den första Morganhästen slog alla med häpnad och det har hans ättlingar fortsatt med sedan dess! Kanske sitter mycket i viljan. Det är ju allmänt känt att positivt tänkande ökar möjligheten till framgång, och detta är något som morganhästen har i överflöd. Jag vill – Jag kan -attityden finns hos alla Morganhästar jag träffat under åren. Och det roligaste av allt är att den här hästens vilja är att göra det tillsammans och för sin människa. Jaha, göra vad då? Morganhästen är inte specialiserad på någonting. Den är inte framavlad för att bli en extremt bra hopphäst, den är inte avlad för dressyr i generationer tillbaka, den har ingen etikett av något slag såsom, kör häst, distanshäst eller gångartshäst. Morganhästen är helt enkelt en högpresterande häst i vilken gren som helst. En häst som blir vad Du gör den till. Och den kommer att göra allt du ber om med en ambition och en glädje som kommer att förundra dig.

Tävlingsponnyer!

Ponnyavel bedriver vi inte i någon större omfattning,
i regel har vi ett ponny sto som vi betäcker med någon av våra morganhingstar. Icke desto mindre har resultatet blivit väldigt lyckat, och våra ponnykorsningar har rönt stora framgångar på tävlingsbanorna och har blivit mycket bra brukshästar. Våra minsta hästar har en stor och viktig plats, både i våra hjärtan och i verksamheten.

Ett stort Tack, till alla Er som bidragit med innehållet på denna hemsida! Vår Morgan-frälsta vän Claudia Irmer från Tyskland har bidragit med många vackra fotografier på våra hästar. Hon har under flera års tid besökt Morgan Riks i Sverige och uträttar underverk med sin kamera! Tack Claudia, man vet inte hur vackra hästar man har, innan man ser dina bilder! Flera andra duktiga fotografer har bidragit med sina bilder, tack till Annika Persson, Tina Wangenfors med flera.
Ett särskilt stort tack också till min son Mattias Wangenfors, som ägnat mycket tid åt detta projekt och utan vars hjälp den här sidan inte blivit gjord. Tack också till alla ni andra, familj, vänner och bekanta som bidragit med tid, råd och uppmuntran under arbetets gång!